Om mig

Mer information om vad jag har gjort kan du hitta på Wikipedia

Jag är uppvuxen på Lidingö med en pappa som var matematiker och en mamma som var textilkonstnärinna, två storebröder och en hund. Jag gick estetisk linje med dramatik och musik som tillval, på Gångsätra gymnasium. Redan där började min bana.

Det var under gymnasietiden jag fick mina första skrivna alster offentliggjorda, tack vare en svenskalärare som tipsade mig att skriva till ett radioprogram om ungdom och framtid.
Producenten Elisabeth Norborg ringde upp och sa att jag skrev så bra att det inte gick att använda. Man kunde inte ta loss en liten bit ur texterna, för allt hörde samman och programserien byggde på olika ungdomars tankar om olika teman. Hennes ord var omtumlande för mig! Men egentligen var jag inte  intresserad av att bli författare. Jag råkade bara vara bra på det.

Det första jag fick publicerat var en novell som hette ÄNGELN. Den vann en tävling på P 1, öppen för proffs och amatörer, på temat ”Barn i vår tid.” Jag fick ett diplom och pengar och blev intervjuad. Novellen lästes in av skådespelerskan Christina Stenius och jag darrade under mitt täcke när jag hörde den. Då gick jag i tredje ring. Men jag ville fortfarande inte bli författare. Jag hade absolut ingen dröm om det.

Efter skolan studerade jag musikvetenskap på Stockholms Universitet. Mina låtar var viktigaste för mig.  Några av dem finns inspelade men alla de andra har jag glömt.

Jag medverkade i Richard Loofts musikal FLUGORNA som han skrivit utifrån Sartres existentiella bok med samma namn. Arbetet följdes och dokumenterades av SVT-producenten AnnChristine Gjers. Jag spelade den kvinnliga huvudrollen Elektra. Michael Nyquist var på den tiden repliklös fluga, iklädd trikåer, surrande kring Elektra när hon drabbades av ångest! Flugorna spelades för fullsatta hus på Jarlateatern, Stockholm, i några veckor.

Jag arbetade som statist, skrev noveller och gjorde barnprogram för SR, förutom att jag var terapiassistent på BUP och gick Kulturamas ettåriga musiklinje. Ann Christine Gjers producerade Gymping och ansåg att jag skulle representera den unga generationen (iklädd ljusrosa trikåer) och så blev det. En musikproducent på SVT tog kontakt och ville göra ett tv- program om mina låtar men jag tackade nej. Det var tal om att jag skulle få spela in en skiva, om jag kunde göra mig ”lite mer kommersiell”. Det kunde jag inte. Jag åkte istället till USA och arbetade som inspicient -och regiassistent på Intiman Theatre i Seattle med regissör Peter Oskarsson och insåg att jag inte heller skulle bli skådespelerska för det är ont om bra kvinnoroller. Jag bestämde mig för att skriva själv. Och för kvinnor! Så plötsligt hade jag blivit författare i alla fall. Men jag har aldrig drömt om det.

4 kommentarer till Om mig

 1. Viola Nygren skriver:

  Hej Christina! Vi har läst din bok Tusen gånger starkare i ett skolprojekt, nu ska vi skriva ett författarporträtt och behöver ha lite information som vi inte hittade på internet. Hoppas det är okej om vi ställer lite frågor.

  Ja, och jag har en liten tanke som jag fick när jag läste tusen gånger starkare och vill dela med mig av. När Saga kommer till Signes klass framstås hon som en helt annan person. Men jag tolkade henne som Singes drömperson, Saga gör allt som Signe alltid har drömt om att våga göra. Nästan som signe fast i en annan värld.Vad tycker du om min åsikt?

  Vad gjorde du innan du blev författare?

  Hur kom det sig att du ville blir författare och varför skriver du mycket om ungdomsproblem?

  Kan du berätta lite om hur du är som person?

  Hur var din egen barndom?

  Vilka är de 5 viktigaste händelserna i ditt liv?

  Har du egna barn?

  Vad tänker du om ungdomarna nu och då?

  Är det något extra viktigt du vill förmedla till dagens ungdomar?

  Mvh Viola och Victoria åk8 Gluntens Montessoriskola.

 2. Evelina - Victoria skriver:

  Hejsan Christina! Jag är en tjej på 14 år. Jag håller på med ett skolarbete om författare. Det går ut på att man ska läsa en bok och sedan skriva om boken och om författaren. Jag valde din bok ”Tusen gånger strakare”.

  Hur fick du inspiration till att skriva den? Är det något liknande du har varit med om i ditt liv som tonåring? Brukar du skriva om ditt eget liv? Varför började du skriva? Hade du något annat jobb innan du blev författare?

  Boken var verkligen bra och jag skulle kunna läsa den tusen gånger om.

  Mvh Evelina – Victoria åk8

 3. Linnea sjöström skriver:

  Hej Christina. Jag är 14 år och jag och min klass har jobbat under några veckor med böcker och jag fick chansen att läsa ”tusen gånger starkare” och min fråga som jag behöver hjälp med som jag inte har hittat när jag har googlat runt är alla din priser för dina böcker som du har gjort. Har hittat priser bara för boken ”tusen gånger starkare” men saknar resten av dom andra. Hälsningar från mig! Ps du tar upp riktigt bra ämnen i din bok och du gör dina åsikter hörda och väcker tankar i folk som man inte ens tänkt på men som är så mycket viktigare än man tror. Tycker att det är bra att någon tar upp ämnen som dom här då inga andra gör det. Moget och fint av dig och att du sen delar med dig av dina livstips till oss andra och pratar om vad du har gått igenom så vi inte känner oss ensama. Förebild!

 4. Hej ! Är frågorna fortfarande aktuella?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *