En ensamstående tonårsmammas julafton. Utdrag ur romanen DENZEL. Passa på och köp den direkt från författaren!

Apropå svåra jular kan det vara skönt för många att läsa om Alvildes julafton i min senaste roman Denzel. Hon ska ordna julafton för sina tonårsbarn som på juldagens morgon ska åka på långresa med sin pappa och hans nya dam, men först fira traditionell julafton hemma med mamma. Alvilde vill skapa en stämningsfull julafton för sig och barnen och var och en kan föreställa sig hur mycket kraft och energi en mamma lägger ner på det, i synnerhet om hon är ensamstående och vill komma med en glimrande fin julafton till de ganska stora barnen. Hon får ha dem några timmar på julafton för att sedan vinka adjö när de ivriga reser iväg ett par veckor till solen, något som en tätare pappa kan erbjuda.

Jag har upplevt en liknande julafton själv, en eller ett par stycken. Tills jag kom på att vi kunde boka bord på Grand Hotel i Stockholm istället. Då slapp jag det tunga dyra och förtvivlade arbetet med all mat både före och efter och sedan se maten förfaras. Vi kunde glida in på Grand och överväldigas av storslagen julstämning, gotta oss och bli uppassade – betala och belåtna stappla hem till soffan. Det var värt priset! Om man inte kan köpa långresor till sina barn kanske man ändå kan göra en sådan grej, för att skona alla iblandade men ändå få ha det mysigt. Jag minns med sorg i hjärtat de där första ensamstående  julaftnarna, som gjorde så ont i mig fast jag låtsades tapper och obekymrad. Det är klart att det också gjorde ont i barnen. En sak minns jag så starkt och som jag också använde i skildringen av Alvildes julafton; detta att böja sig fram för att stoppa in disk i diskmaskinen och känna att det kommer tårar ur näsan. Att inte veta hur mycket jag grät bakom ansiktet. Och behöva dölja det. Hur sönder man går, i korta stunder, många stunder, innan tiden har läkt såren, eller innan man har kommit på andra lösningar.

Romanen Denzel fick stålande recensioner men nådde trots det aldrig publiken och trycktes i minimal upplaga. Mina böcker har annars sålt från 25.000 ex till 100.000 ex men Denzel såldes inte ens 1000 ex. Den kommer alltså aldrig att tryckas om. Så om man vill ha ett ex av denna – i mitt eget tycke min bästa – roman så passa på att köpa den nu. Beställ den eller köp den via mig. Maila mig via kommentarsfältet nedan om så önskas.  Jag tar ut lite mer kosing för en autograf men detta är mitt levebröd, så den fräckheten tillåter jag mig. Passa gärna på, det finns som sagt inte så många fysiska exemplar av boken!

Den som oroar sig för Nyårsafton kan dessutom få sig Alvildes Nyårsafton till livs –  många har sagt att det var oerhört patetiskt och riktigt smärtsamt att läsa! Själv tycker jag att det är tragikomiskt! Och DEN Nyårsaftonen har jag definitivt upplevt i egen hög person. Redan då det begav sig insåg jag att jag en dag måste skriva om den. Jag är mycket nöjd med beskrivningen och skrattar bara jag tänker på det!  Som sagt, om du grunnar över hur patetisk din nyårsafton ska bli ::: LÄS DENZEL!

Om Christina Herrström

Författare och dramatiker
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *