Låt pojkarna glittra så mycket de vill!

img_8292

Alla barn tycker om glittrande skimrande tindrande gnistrande saker. Ögat dras till det och om vi trär de glimrande sakerna på oss själva börjar vi att stråla och tindra. Ljuset faller över oss och får oss att nästan lyfta. Det är helt enkelt alldeles underbart.

Små pojkar vill också vara så där riktigt fina. Små pojkhjärtan klappar också ivrigt av det som glimrar och önskar få trä de vackraste mest glimrande tyger och ting på sig själva.

För att det älskar livet. För att det är ett litet barn på jorden. För att det har en massa glädje i sig och den glädjen är självklar. Låt pojkarna få glittra hur mycket de vill!

Det kanske man tänker att man gör också. Jag låter min pojke glittra, tänker den kloka föräldern. Men alla vuxna säger ” prinsessor!” och ” prinsessklänningar!” för att inte tala om ”prinsessåldern!”  De små pojkarna hör. Eller kanske de något något större pojkarna hör. ”Prinsessåldern? Prinsessor?”  och på ett ögonblick är den stora lyckan borta. Det lilla pojkhjärtat krymper ihop. Höll jag på att göra något jag inte skulle göra? Något fel? Något som jag kan bli retad för? Och så kastar den lille pojken bort glitterklänningen.

Man kanske tycker att ja, det är väl inte hela världen att vi har bestämt att den bejakande lustfyllda glädjeskimrande längtan till glitter och tinder och ginster bara är för flickor. Kanske en och annan till och med på allvar tror att glitteråldern är hotfullt för pojkidentiteten? Kanske det blir mindre man av en pojke som tillåts springa runt i glitter, halsband och flor?img_8298

Man borde sluta säga ”prinsessåldern”. Man borde säga ” glitteråldern”. De små barnen är känsliga och deras jag är ömtåligt. Låt barnen få glittra. Låt alla barn ohämmat och hejdlöst och glatt få förlora sig i den förtrollande känslan av bländade glimmer på sin
kropp! Hejda inte barnets glada nyfikna sinne! De kommer stöpas i sina former, var inte oroliga, krafterna som stöper barn i former är enormt starka. Titta bara i en leksakskatalog, eller för all del på klädavdelningen och ni ska få se att i barnens hejdlösa stjärnögda glitterlängtan finns bara fullkomlig sundhet.

 

 

 

 

Om Christina Herrström

Författare och dramatiker Ebba & Didrik Glappet Tusen gånger starkare Tionde våningen Leontines längtan Den hungriga prinsessan Denzel Öderläggaren Mirrimo Sirrimo En underbar utsikt Mitt namn är Erling Midsommarkvartetten Marsvinsnätter Gäst i Djupa Salar Suxxess Skimrande vingar
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.