Fotoprojekt, föreläsning och premiär

Camilla Hanve ( konstnär och fotograf)

Camilla Hanve fotograferar kvinnor för sitt projekt på temat ”ÄRR och LÄKANDE” som kommer att ställas ut i vår. Jag blev tillfrågad att vara med. Eftersom jag har skrivit någon blogg tidigare om att jag har haft bröstcancer och det dessutom står i min bok Ödeläggaren, tänkte jag att ok, det kanske inte gör något att jag är med. Det är inte så privat längre. Och tydligen har fotona redan haft betydelse för andra som kommer att få ärr, eller har det. Mitt ärr är numera dekorerat med en blommande äppelkvist. För om ”världen går under imorgon, plantera ett äppelträd idag.”

Jag är glad över den vackra tatueringen som Jens Bergström på Heavenly Ink har ritat och tatuerat. Det var viktigt för mig, inser jag mer och mer. Med denna äppelkvist har jag sagt sista ordet, efter sammanlagt åtta operationer sedan 2006.

Den dagen Camilla fotograferade mig var det mycket fnitter och lek bland spetsar och slöjor och schalar i den miljö vi hade valt. Dessutom hade vi länge sagt att vi skulle skåla i ett glas champagne för livet, för att trots motgångar, sorger , sjukdomar och annat utmanande som ingår i den mänskliga erfarenheten fortsätter man, med fanan svajande så högt man förmår. Och om man har turen att vara bra på att förundras över det som är vackert, som är poesi, som är glädje och innerligt laddas ens livsgnista och styrka nästan varje dag. Att ha förmågan att förundras över livets storhet, som oftast visar sig i det så kallade lilla, räknas numera som en av förutsättningarna för ett gott liv. Som motion och bra mat. Det är en konst att värna om. Om man inte kan den, kan man öva upp den. För min egen del har jag alltid kunnat den. Och genom livet har den förfinats. Det gör en väldigt tacksam, och ganska munter.

Den glädjen vilar förstås på insikten om förgänglighet och skörhet. Ingenting är självklart. Av åren då ödeläggaren, personen Sam med psykopatisk störning, använde alla sina typiska psykopatiska beteenden för att komma över vad han ville och försöka krossa mig – lärde jag mig att frihet är ett tänjbart begrepp. Och att den viktigaste friheten, som är grunden för all frihet, inte var något jag hade reflekterar över förut. Men som jag nu fick erfara. Friheten att kunna möta andra, och inte minst de man älskar, som sig själv. Friheten att ha tillgång till sina egna tankar. Friheten att lita på sin perception. Friheten att fortfarande förstå ord rätt. Friheten att lita på sin logik. Friheten att röra sig. Friheten att kunna se länge in i en annan människas ögon utan att tvingas bryta kontakten, av rädsla att man ska brista. Och om man brister utsättas för hämnd.

Men vårt psyke är remarkabelt , liksom vår kropp : vi har liv, så vi vill leva. Det har inte så mycket med något annat att göra än att vi har det opersonliga men eviga LIVET inom oss.

Så länge vi får ha det.

Men jag kan inte tala för alla och allt obeskrivligt brutalt lidande människor åsamkar andra. och i många lägen i människors liv existerar ingenting av det som kan kallas för got, och att påstå det vore idiotiskt. För länge sedan läste jag Erich Fromm, som jag älskade att läsa, och i boken ” Är människan ond eller god?” skriver han att allt vi kan föreställa oss av ondska redan har hänt. Jag fann det så fruktansvärt skrämmande. Det är fasansfullt. Då var jag strax över 20, och trodde att människor ville utvecklas, alltid sträva efter det bästa för alla, i grunden handlade efter mina egna höga ideal. Så är det ju inte. Det obeskrivligt onda existerar parallellt, och kommer ur andra – med liv.

Det är bland annat det där med människor med psykopatiska personlighetsstörningar. Vi ser dem styra miljoner människors liv – varje dag. Och om några dagar är det ett år sedan vi tvingades inse förödelsen i sådan makt, på nära håll. Utgången vet vi inte.

Förutom Camilla Hanves fotoprojekt har jag satt ihop ett föredrag om Ödeläggaren ,alltså boken som jag skrev för att sprida kunskap om psykopatiskt beteende efter att jag drabbats av det, ett psykiskt våld som de flesta av oss, inklusive jag själv, aldrig trodde skulle kunna hända mig.

Men jag har gett upp det projektet – nästan! Det går inte. Det är för mycket, för många skikt, för många dimensioner, och för mycket fakta jag vill förmedla, samtidigt som jag vill förmedla något av vad boken beskriver, det vill säga hur det sakta, bit för bit kunde ske. Det är ju intressant och viktigt att beskriva. Jag har haft några föredrag nu och de fungerar visserligen bra, och ibland får jag innerliga tack som om jag har gjort något viktigt, men själv känner jag att det är … så där. Jag skrev aldrig boken för att sätta mig i centrum. Min erfarenhet var verktyget för att kunna beskriva ett sådant här skeende inifrån. Men vid föredrag blir det som om jag själv – liksom JAG – handlar i ett centrum jag inte vill vara i, som om jag talar om detta för att väcka medkänsla, eller för att jag inbillar mig att det var så speciellt. Och då känner jag att syftet med allt hamnar lite snett.

Kanske det ändå räckte med att jag skrev boken. Det var ett helvete men den gör stor nytta, precis som jag hoppades. Till idag har nästan 2.000 personer skrivit till mig och tackat för den. Den har hjälpt många som varit med om liknande psykiskt våld, och den har hjälpt andra att förstå hur det kan gå till. Något som är väldigt svårt att förstå. Som jag skriver i boken ” om du tror att du går säker är du redan ett lovande och lockande byte” Det är viktigt att tystnaden kring det psykiska våldet – och inte minst kring det laddade ämnet med psykopatiska personlighetsstörningar – hävs . Bakom tystnaden och skambeläggandet, förlöjligandet av offret ( som ” grundlurad av en pajas” och ” idiot” och annat toxiskt språkbruk ) finns mycket rörelserum för våldet. Kunskapen kring detta måste spridas. Med skambeläggande av offer går man förövarnas ärende. Dessutom tror man sig själv vara en som går säker.

Nu nalkas premiären på pjäsen ÖDELÄGGAREN, skriven av Lisa Lindén utifrån boken. Maria Kulle, en av våra mest fantastiska skådespelare, står på scen och Karin Kickan Holmberg regisserar. Riksteatern producerar och pjäsen ska besöka 33 orter i Sverige under våren.

Av en ren tillfällighet har pjäsen PREMIÄR exakt nio år sedan jag och min exman gick till polishuset på Wolmar Yxkullsgatan på Södermalm med vår 24 sidor tjocka anmälan.

Nio år senare; premiär på Årsta Folkets Hus den 24 februari.

Som livet väver ihop saker. Ingen dramatiker överträffar livet.

Home » Fotoprojekt, föreläsning och premiär

Om Christina Herrström

Författare och dramatiker Ebba & Didrik Glappet Tusen gånger starkare Tionde våningen Leontines längtan Den hungriga prinsessan Denzel Öderläggaren Mirrimo Sirrimo En underbar utsikt Mitt namn är Erling Midsommarkvartetten Marsvinsnätter Gäst i Djupa Salar Suxxess Skimrande vingar
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

2 svar på Fotoprojekt, föreläsning och premiär

  1. Tina skriver:

    Jag läser boken och kan knappt lägga den ifrån mig. Känner igen väldigt mycket.. Beskriver så bra in i minsta detalj .
    En stor hjälp….Tack

  2. Tack, innerligt, jag är glad att den är til stor hjälp, det var precis därför jag tvingade mig att skriva boken. Jag tror att den har hjälpt många nu och det är jag innerligt tacksam för. Att den har nått fram. Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.