Lejoninnan och nyårslöften

Kära vänner!

Nu har vi väl fått nog av tjat om det nya året 2014! Men jag vill säga en sak: jag tror att det blir ett toppenår! Varför då? Ja, egentligen bara för att jag tycker siffrorna är snygga. Och för att förra året var lite för mycket motvind i just mitt liv.
Nyårsafton tillbringade jag med en av mina äldsta väninnor. Vi lärde känna varandra när vi var fjorton år och jag hade just bytt skola. Från första stund kände jag att här, bland de här människorna, i den här miljön kan jag vara mig själv! Äntligen! Livet fick en nystart, en underbar vändning till det bättre för i det nya sammanhanget kunde allt som ville växa i mig bli till.

Och från första stund blev jag förtjust i Karin. Nu när vi sågs fyrtio år senare insåg vi båda att hur mycket tid och liv som än förflutit då vi inte har sett varandra eller ens hörts av, så är vi lika nära vänner. Och önskar bara varandra det allra bästa. Och med varandra kan vi faktiskt blomma i just den stund vi är nu. Trots allt som gör ont och som har skadat och tröttat ut oss och förvirrat oss på vägen. Inför varandra kan vi vara precis dem vi är och acceptera allt. Och i det finns en enorm kraft! En mirakulös och renande styrka!
Just så är det tror jag. Där man kan vara sig själv, där kan man också hitta all kraft till positiv förändring. Där man kan vara hela sig själv och känna sig älskad och uppskattad trots allt som inte är ”som det borde”, i de sammanhangen finner man plötsligt möjliga lösningar på sina bekymmer. Man hittar nya vägar. Man blir helt enkelt kreativ. Och det kommer till en som ett trollslag!
Så det viktigaste av allt inför det nya året, för oss alla, tror jag är att helt enkelt se till att hitta sin flock. Att finna den plats där man kan få vara hela sig själv. Där man inte behöver hålla upp fasader. Där man får finnas med all den mänsklighet och erfarenhet vi alla har, både i smärta och kraft, både i besvikelser, sorg och obändig glädje och lycka.
Att byta sin plats. Att finna den plats på jorden där man kan resa sig, andas, se bortåt horisonten och fyllas av tillitsfullt ljus. Inspiration. Lust. Kreativitet. Glädje. Livskraft. och veta att man inte är ensam. Det finns någon annan som kämpar med sitt, alldeles nära och alldeles uppriktigt önskar min lycka, vilket är ömsesidigt.
Jag tror att vi kan ställa hur många nya nyårslöften som helst – utan att lyckas genomföra dem. Det enda som sker är att vi börjar förakta oss själva för att vi inte klarat av att hålla det vi lovat och så beslutsamt bestämt. Är inte idén om nyårslöften en riktigt dålig idé? 95 % av alla löften bryts och 5% lyckas hålla sina – just detta år. Är det attraktivt som idé? Skulle man använda sig av den metoden om det till exempel handlade om preventivmedel istället? Jag tror inte det finns något enda område som vi gång på gång, glatt och förväntansfullt skulle omfamna på det vis som vi gör med denna urbota dumma idé? År efter år!
Nej, det viktigaste för det nya året och för alla år är att finna den plats, de människor, det sammanhang där man får vara helt sig själv. Och i det lära sig att lita på den kärlek som finns i att få vara sig själv. Hitta det först! Snart kommer alla dina goda föresatser om förändring kunna komma till dig som inspiration och lust, nästan av sig själva, för att du är där du ska vara.
Det är inte så svårt att hamna fel. Därför är det viktigt att hitta sin plats.
Lejoninnor är sig själva. De har integritet, styrka, stolthet. De är lekfulla. De utstrålar värme, skönhet, mjukhet men de är precis så obönhörligt starka som de måste vara när det behövs. Men de gör sig inte till.
De verkar och lever rakt ur livets kraftkälla i full integritet.
Där vill jag också vara. Så mycket jag kan.
Jag älskar lejoninnor. Och jag försöker hämta kraft ur tanken på dem. Hellre än ur fåniga löften jag tvingat på mig själv. Och det lyckas. Om och om igen. Jag känner faktiskt deras närvaro. Även om det är inbillning. Det hjälper i alla fall på riktigt! Jag köper gärna böcker med bilder på lejoninnor. Jag kan ha hur många som helst!
Så till dig som sitter och skruvar dig över dina nyårslöften som du redan börjat talla på – glöm dem! Ut och nosa rätt på din flock istället, eller yla så du kan höra dem svara. Det kan ta sin tid men det är värt det!

Om Christina Herrström

Författare och dramatiker Ebba & Didrik Glappet Tusen gånger starkare Tionde våningen Leontines längtan Den hungriga prinsessan Denzel Öderläggaren Mirrimo Sirrimo En underbar utsikt Mitt namn är Erling Midsommarkvartetten Marsvinsnätter Gäst i Djupa Salar Suxxess Skimrande vingar
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

1 svar på Lejoninnan och nyårslöften

  1. Karna skriver:

    Yyyyyyyyyyyyyyyl! Nämen, där är du ju! 🙂 Kärlek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.