”Min katt ”Trallvänlig sång av småungarnas youtubeidoler” I just want to be cool”.

Ungar från kanske 8 år och uppåt är storkonsumenter av humortrion I JUST WANT TO BE COOLs videor på youtube.  Gruppen består av två bröder och deras kusin och de har hållit igång sedan 2011.

Jag har slötittat någon gång. De är nog rätt oskyldiga jämfört med mycket annat som når och är riktade till ungar på  youtube. De är faktiskt riktigt kul ibland. Men så hörde jag en liten kille sjunga en av deras låtar. Det lät väldigt… ja, SÖTT. Jag till och med tänkte ” tänk att de gör sådana där trallvänliga söta sånger” och tyckte det var skönt att barn kunde få ha en fredad zon kvar i tillvaron där de glatt kan tralla ” min katt”. Men vad handlade den om egentligen?

Tioåringen som sjöng den så glatt talade om det för mig. Den handlar om att ”min katt är bättre än din katt” och ”för den kan våldta.”

Mitt brinn gick upp på hundra. Är det sant? Är det vad som förmedlas i den gulliga sången av de söta skojiga ynglingarna som enorma mängde ungar dyrkar?

Vi vet att användandet av nedsättande ord, av könsglosor och dylikt, krattar för våld och sexuellt våld mot flickor / kvinnor. Man försöker hålla rent från dessa ord i skolmiljön. Vissa skolor är mycket framgångsrika och arbetar medvetet och energiskt med det, men det är tyvärr inte så överallt. Den här lille pojken har turen att gå på just en sådan skola och jag fick mailadressen till hans lärare och satte mig för att titta på videon till sången

” min katt ”.

Killen som glatt sjunger på skojigt vis vandrar delvis med en stor katt genom olika landskap och stoltserar med att han har en katt medan hans kompis har en hatt – verkar enkelt och skoj –  och plötsligt står han mellan två stora spetsbeklädda bröst och strax därpå avslutas sången med orden ” Seriöst. Min katt är bättre än din katt. Min katt kan våldta din katt.”  Ordet VÅLDTA står i tjocka bokstäver över skärmen. Ett ord som betyder FASA, FÖRÖDELSE; HOT och LIVSLÅNGA KONSEKVENSER, i alla fall för en flicka, kvinna som läser.

Den catchy ” roliga ” sången fastnar direkt.  Orden snurrar runt i många barns hjärnor.  Med sin slutkläm.

Jag skrev till läraren som svarade direkt. Han ska titta på videon och han ska ta upp det med klassen. Hur man nu talar med tioåringar om våldtäkt. Vet ej, men det måste göras.

Men… de här glada ynglingarna i I JUST WANT TO BE COOL; bröderna Emil och Victor Beer och deras kusin Joel Adolphsson: FÖRSTÅR INTE DE vad de FÖRMEDLAR? FATTAR inte de vad VÅLDTÄKT är?  Det verkar helt orimligt att de inte ska ha begripit det.

Det verkar inte troligt att de begriper det hela.  De, för att det TROTS ALLT finns i vår kultur, tycker nog att det är något ” roligt ” med det.  De har säkert skrattat själva när de hittade på det, utan att FATTA. Det är kusligt nog.

Eller?

Och hur många föräldrar som hör barnen tralla den söta barnsångsklingande ”min katt” för sig själva vet att budskapet är att den är bättre för att den kan VÅLDTA?

Ord formar vår tankevärld.  Glöm inte det. ORD FORMAR VÅR TANKEVÄRLD.

Vi MÅSTE reflektera över orden som formar våra BARNS TANKEVÄRLDAR. Och när vi stöter på något som detta MÅSTE vi ta upp det.  Jag ska själv försöka ta kontakt med den här humortrion och fråga dem vad de tänker.

 

 

Om Christina Herrström

Författare och dramatiker
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.