Nyhetsmorgon på torsdag 23 februari

Skälet är naturligtvis min underbara storpudels 8 årsdag! Det ska firas! Ni är välkomna att bidra med presenter av allehanda slag utom leversnittar eftersom han ratar dem, liksom dentastix.

Vad hade jag varit utan Rufus! Så mycket han har gett mig, visat mig och fått mig att inse dessa 8 år! En bra hund, en bra relation till ett fyrfota djur, det är värt mycket, ja till och med så att de i vissa faser av ett människoliv kan vara till större nytta än pratande människor. Så är det.

Maria Kulle och jag gästar soffan i torsdagens Nyhetmorgon för att tala om fredagens premiär av Ödeläggaren. Det är förstås väldigt bra att Ödeläggaren uppmärksammas så eftersom vi måste tala mer om psykiskt våld i vårt samhälle. Offren är många och det hela kostar pengar, om inte annat.

Jag visste ingenting om detta innan jag metodiskt nöttes ned av det.

Han var skicklig, han hade det i sig, som personer med psykopatiska personlighetsstörningar har, men han studerade det dessutom extra! På sin psykopatfritid. Han gick på olika kurser i att manipulera andra människor, en av dem hette ” Stealing the spirit” och fanns i form av en hel hög med videokassetter i källaren. En annan var hypnos – och inte vilken hypnos som helst, utan med det uttalade lockande ärendet att ta makten över andras vilja för att komma över sex, pengar, rikedom, som det stod i det amerikanska försättsbladet. Detta hittade jag när vi slutligen hade fått ut honom.

På en kvarlämnad dvd hittade vi också ett antal ” lektioner ” i hur man erövrar sex från ointresserade kvinnor.

Förutom att han oavbrutet övade sina färdigheter på precis alla på hans olika arenor. vilket är helt naturligt när man är en person med psykopatisk störning, eftersom alla andra endast är redskap för en själv, och man saknar känslor av ånger , skuld , ansvar och heder. Man saknar affektiv empati. Men man förstår empati, så man är skicklig att spela på den och med den, med oss andra som är mer normalt funtade.

Men det finns förstås psykiskt våld utövat på annat sätt än detta metodiska, med ursprung i en felkopplad hjärna, som alltså inte är möjlig att läka. Det finns en palett med psykiskt våld och oavsett ursprung måste det lyftas – precis som man under decennier har arbetat med att blottlägga vad sexuellt våld egentligen är och sprida insikten att offren inte är medskyldiga , kanske till och med får skylla sig själva för att ha utsatts för våld. Det har tagit decennier att arbeta sig igenom gamla fördomar, idéer och djupt inpräntade felaktiga slutsatser – samma sak måste ske med det psykiska våldet.

Så det helt enkelt toppen att Ödeläggaren nu också finns som en pjäs, och att den på det viset kan nå ny och kanske annan publik och dessutom nå mottagarna på ett mer omedelbart sätt, än den påfrestande läsningen av 586 sidor.

Maria Kulle, på scen i Ödeläggaren, och jag kommer att sitta en stund kring 08.45 i NYHETSMORGONS soffa den 23 februari.

Om Christina Herrström

Författare och dramatiker Ebba & Didrik Glappet Tusen gånger starkare Tionde våningen Leontines längtan Den hungriga prinsessan Denzel Öderläggaren Mirrimo Sirrimo En underbar utsikt Mitt namn är Erling Midsommarkvartetten Marsvinsnätter Gäst i Djupa Salar Suxxess Skimrande vingar
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.