Jag skriver om sex frågor om sex i M- magasin ute nu



så handlar det om sex igen! Den här gången i M-magasin, den utmärkta tidskriften för kvinnor över femtio. Det låter lite tråkigt, det där med över femtio. Men hur det nu än är så lever vi och därför går åren. Och i vår kultur kategoriserar vi människor utifrån födelseår och helt plötsligt kan alltså frisläppta bejakande kvinnor känna, oj hoppsan, nu ingår jag visst i en annan kategori sexuella varelser. Den lite … suspekta. Håller sådana på med sex överhuvudtaget?

kanske dags att bli asexuell?
Alla dessa tolkningar av vad det är att vara människa, och de begränsningar som följer, intresserar mig. Det är en ständig fortsättning på GLAPP. Och finns det något så inspirerande för tanken som GLAPP?

GLAPPEN är ett av skälen till att det är viktigt att skriva om sex. Och även om jag aldrig i mitt liv hade tänkt det när jag var ung så gör jag det. För att jag är författare och för att det finns en intressant uppgift. Just för att så mycket av vad vi innefattar i begreppet SEX är tolkningar som aldrig ifrågasätts ens av oss själva. Så mycket av det vi tror är SANNINGAR är vill jag säga just tolkningar. inte minst vad det gäller kvinnor. I vilken ålder vi än är. Fenomenet SEX är alltid med oss i form av en tolkning, både inifrån och utifrån. och varför tolkningarna – eller ”sanningarna” ser ut som det gör finns det skäl till. Det är viktigt att fundera över det och sätta sig själv i ett större sammanhang.
Och av fostran och vana låter vi oss fortsättningsvis precis som i ungdomen definieras utifrån. Hur ska vi göra annat när det finns så lite alternativ att spegla sig i? När sex fortfarande är en aspekt av livet som i sin djupaste kärna är tabu?
Sex är naturligtvis inte alls tabu på många sätt. På de ytligare sätten. Det är inte alls tabu att visa könsorgan i verksamhet från alla upptänkliga vinklar, i synnerhet det intressanta kvinnliga. Allt det där vet vi. Det är vi matade med i min generation och de efter oss.
Men på djupet är sex fortfarande tabu. Och det paradoxala är att i begreppet SEX är kvinnan centrum – i huvudsak som objekt även om det är ett njutdjur som skildras – men trots hennes köns laddade roll i begreppet är det just hennes kön och hennes egen sexualitet och njutning som är TABU.

Bara detta att det måste skrivas om det bevisar det.

I M magasin har vi tagit upp sex punkter, sex återkommande frågor som är knutna till den här åldern. Det är ingen avhandling, det är reflektioner kring sex frågor. Alltså inget speciellt alls. Men icke desto mindre fyller det en absolut funktion. Kvinnor över en viss ålder hör nämligen en kör av viskande röster inom sig. Fördömande röster. Röster som snörper på munnen, som kastar ur sig ord som ”olämpligt” och ” pinsamt”, och kastar skuggor av skam över kvinnors erotiska jag. Så är det. Hur egendomligt det än verkar eftersom dessa kvinnor var mer vilda och fria än hippiegenerationen eftersom de såg sex som något naturligt, härligt och tillåtande. Generationen före hade starka förbud att fortfarande resa sig emot. Men plötsligt är de över FEMTIO! Oh la la! Är det lämpligt?

De sex vanliga frågorna som jag har skrivit om är:
1. Att vara sexuellt i otakt med sin partner
2. Vågar jag ha sex med en yngre man?
3. Finns det något som kan kallas sexuellt självförtroende, kan man förlora det och kan man träna upp det?
4. Kan vi nöja oss med gos istället för sex?
5. ”Jag har tappat lusten!”
6. Har du det skönare med dig själv?

Blir du nyfiken på artikeln så kan jag dessvärre inte citera mig själv här men det går bra att köpa M- Magasin nummer 13. Numret ska enligt rykten vara ett av de allra bästa, med mycket substans så passa på!

Slutligen; jag kommer att fördjupa reflektionerna kring vissa av ovanstående punkter under hösten här i min blogg. Jag anser att det är viktigt. Som mina läsare vet vänder och vrider jag på könsrollerna i det mesta jag skriver. Det är tolkningen av vad det är att vara människa som intresserar mig. Och den sexuella aspekten av vår tillvaro är stor, djup, avgörande för mycket. Det går egentligen inte att diskutera jämställdhet utan att gå in i sängkammaren, men det är fortfarande just – tabu – om man ska framstå som ” seriös”. Att beskriva sex anses i första hand vara publikfrieri och ett kommersiellt grepp. Vilket omöjliggör att skriva om det i vissa sammanhang! Det var ändå därför jag skrev romanerna LEONTINES LÄNGTAN och DEN HUNGRIGA PRINSESSAN.
Sedan började skriva på en roman som skulle vara renodlat erotisk, eftersom jag såg att det behövs. Det var innan den där engelskan dök upp med sin Seattlehistoria utan djupare tanke. När den och dess efterföljare kom tappade jag lusten till att skriva min erotiska sjungande nynnande roman.

Icke desto mindre; en författare ska kunna skriva också om det. I synnerhet som kvinna vill jag säga. Ni förstår själva varför.

Om Christina Herrström

Författare och dramatiker Ebba & Didrik Glappet Tusen gånger starkare Tionde våningen Leontines längtan Den hungriga prinsessan Denzel Öderläggaren Mirrimo Sirrimo En underbar utsikt Mitt namn är Erling Midsommarkvartetten Marsvinsnätter Gäst i Djupa Salar Suxxess Skimrande vingar
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.