MOD och GIRIGHET och BITCOIN

Har ni följt DNs artikelserie om Bitcoinbedrägerierna?

Den obegripliga cynism som ligger bakom detta organiserade och genomarbetade bedrägeri i stor skala är helt fruktansvärd.  Via annonser på Facebook med kändisar som påstås säga saker om hur de blivit förmögna när de trodde att mikrofonen var avstängd har tusentals människor lurats in för att skövlas på varje krona.

Många av offren för Milton Groups rovdrift är pensionärer som helt enkelt har hoppats att kunna dryga ut sin skrala pension. Idag i DN står det att visselblåsaren Alexej inte kan glömma ett av offren, eller ”klienterna”, en ensamstående höggravid kvinna som hoppades göra livet lite bättre för sig och sitt lilla barn. De tog allt ifrån henne – och när hon grät skrek säljaren åt henne att om hon satsade mer skulle hon få tillbaka sina pengar.  Den avdelning som tjänar mest på företaget Milton Group utger sig för att vilja och kunna hjälpa de ruinerade och förtvivlade ” klienterna” att få tillbaka sina pengar –  som då visar sig ha stigit i värde – men för att få tillbaka det måste ” klienten” betala ”skatt” och annat och så skinnas deras offer på ännu mer pengar. Det är så företaget gör sina vinster. Genom att stjäla. Och försätta människor i sådan ekonomisk panik på randen till undergång att de tacksamt tar nästa steg; betalar för att få tillbaka sina pengar.

Människor får sina liv sönderslagna.

Visselblåsaren,  som fick anställning vid Milton Group förra sommaren visste inte att hans jobb skulle handla om att krama ur klienterna alla pengar, till sista öret, som varje morgons uppmaning löd. När han förstod vad som pågick bestämde han sig för att samla så mycket material som möjligt – och avancera inom företaget – för att ha bevis för den brottsliga verksamheten. Han kontaktade DN som har delat materialet med nordiska tidningar och den ideella journalistorganisationen Organized Crime and Corruption Reporting Project.  Milton Groups ledning undervisade de anställda i vad som hände de som svek.  Några påkomna hade körts ut i intet och utsatts för falsk arkebusering , tvingats skriva på skuldpapper som gör dem livegna resten av deras liv.  Den här visselblåsaren har jag enormt stor respekt för. Detta är mod. Det handlar om en individ som har vågat utmana hela denna grymma och farliga och cyniska verksamhet.  Han har dessutom gått emot sina principer medan han jobbat där för att kunna samla materialet om denna brottslighet.

Jag är full av beundran. Vad är mod om inte detta? Hur många skulle ha ett liknande mod? Inte så många – men de finns och det faktum att de finns är kolossalt upplyftande. De modiga människorna finns.

Så är det en fantastisk öppning att DN ger möjlighet för anonyma tips om missförhållanden. Detta är något att vara stolta över – det är praktiserad demokrati, det är ett uttryck för kampen mot människans lägsta sidor, som om och om igen och hela tiden i nya former manifesterar sig.

Girighet, det måste vara en av människans största synder. Många andra synder har girighet som drivkraft. Men vi lever i en tid då girighet nästan hyllas. Vi lever i en tid då det ibland verkar som om förmågan att luras, att utnyttja andra, att ta det som är andras och göra det till sitt, betraktas som smart. Och beundransvärt.  Kanske jag har fel i den iakttagelsen, och som alltid existerar allt parallellt.  Men jag tror att det ligger något i det.

Jag skrev just det på min FB sida. Att girighet måste vara en av människans värsta synder. En person svarade att de som har lurats också har drivits av girighet. Så enkel är inte världen. Så enkel är inte människan.

Men det finns i alla sammanhang en redan vedertagen berättelse, ett narrativ som det så vackert heter. Eller en tolkning som jag brukar säga, en tolkning av de fenomen vi människor råkar ut för. Man ska vara medveten om det. Jag med. Dessa tolkningar förenklar, ibland på ett sätt som i praktiken cementerar det som kan definieras som ondska.  Med hjälp av skammen, bland annat.

Den som är lurad bär skammen. Den som har lurats är, även om det är fult gjort, den som har status. Att bli lurad är något av det värsta, det tycker redan små små barn. Det skadar en i roten. Och dessutom ska man bära skam. Du var girig.  ” Girigheten leder girigheten”, skrev denna person, som säkert är en reflekterande person och sympatisk på alla sätt. Det har inte med det att göra. Det är tankesättet. De snabba slutsatserna, den gamla berättelsen.

inte så konstigt.  Hur har berättelserna skapats? Vem har skapat dem?

Precis som den lurade ska bära skammen, bär den våldtagna skammen.

Dessa stackars människor som har lurats ska inte bära någon skam. De har haft förhoppningar om att göra livet lite bättre för sig själva och för sina nära. Man kan vara ganska säker på att det inte handlar om människor som redan har det bra ställt, som inte behöver dryga ut pensionen, som inte är ensam med barn, som inte har råd att bo kvar i sitt hus eller reparera sin bil.

Men nu har jag inte tid att skriva mer. Jag var bara tvungen att försöka formulera lite kring detta. I all hast!  Detta gör mig så upprörd, men samtidigt; det finns MOD!

Om Christina Herrström

Författare och dramatiker
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.