Nu kommer ÖDELÄGGAREN som pjäs!

Äntligen får jag berätta!

RIKSTEATERN har premiär på pjäsen ÖDELÄGGAREN, fritt efter min bok med samma namn i februari 2023. En skickligt nerkokad text är skriven av Lisa Lindén och för regin står Karin Kickan Holmberg och på scen får vi se den UNDERBARA skådespelerskan MARIA KULLE.

Jag är SÅ glad för denna konstellation av begåvade människor och det är SÅ bra att pjäsen ska resa runt i landet. Från idé till produktion har det gått ovanligt fort!

Karin Kickan Holmberg, som jag inte kände förut, tog kontakt med mig i början av 2021 och sa att hon hade fått så mycket idéer när hon läste boken och undrade om vi inte skulle göra en pjäs. Hennes entusiasm var smittande, och ja visst, så klart jag är öppen för det, det är helt klart en tacksam, mänsklig och dramatisk historia, men jag ville inte själv gå in i materialet igen. Snabbt som ögat fann hon på rekommendationer Lisa Lindén och hörde sig för bland många teatrar om intresse. Det visade sig att intresset var stort men Riksteatern var snabbast!

Vi tre träffades förra sommaren i min trädgård – det var första gången vi alla sågs och jag har inte träffat någon av dem sedan dess, men ibland är berättelser nästan som musik. Musiker kan, utan att känna varandra, börja spela tillsammans, improvisera och skapa något glimrande, och så kan uppenbarligen också ske med text om de inblandade är inspirerade och fångna av berättelsen nog.

På vägen blev det klart att de så vansinnigt fina skådespelerskan Maria Kulle ska göra den enda rollen och det kan nog inte bli bättre.

Igår, endast 16 månader efter det enda mötet mellan författare, regissör och dramatiker offentliggjorde Riksteatern sin kommande repertoar och jag får äntligen berätta att ÖDELÄGGAREN kommer – kanske till EN SCEN NÄRA DIG!

När vi tre kvinnor träffades under äppelträden var vi överens om att Lisa och jag inte skulle ha någon kontakt – eftersom hon skriver en bearbetning av boken och bokens Christina. Jag råkar ju finnas i verkligheten också, precis samtidigt, men det är en HELT ANNAN SAK. Så underligt är det ändå med fiktion och verklighet. Redan när jag skrev boken var den verkliga Christina en annan än bokens Christina och naturligtvis var bokens Christina inte heller riktigt den som beskrivs. Men det var viktigt för oss att Lisa inte skulle påverkas av min person och att jag så lite som möjligt skulle lägga mig i hennes text .

Ni kan ju tänka er hur läskigt det egentligen är att någon ska skriva en text på ens text som dessutom handlar om en förfärlig tid av ens liv! Det hade kunnat bli riktigt jobbigt för mig, men det har det inte blivit! Jag är mycket nöjd med hennes bearbetning och imponerad av hur hon har lyckats koka ner den supertjocka boken till en normallång pjäs! Det ska bli väldigt spännande, roligt, fantastiskt och läskigt att se.

Det är också betydelsefullt att denna berättelse lever vidare och kan nå publik på olika sätt. Det är en viktig historia, precis som jag visste, efter att ha fått mer kunskap om detta slags brott, de övergrepp och den brottslighet som pågår där VAPNET är osynligt – psykiskt våld. Det är också viktigt att förstå att alla kan falla offer för psykiskt våld, även fast lika många ( alla ) tror att de går säkra. Psykiskt våld förstör människor och är inte straffbart. Men att vilseleda någon för att ta deras pengar är straffbart och eftersom jag kunde bevisa det fick just denna förövare samhällets straff. Men att så sker hör inte till vanligheterna. Och det svenska rättsväsendet ligger efter t. ex GB, där psykiskt våld som ett sätt att råna andra ÄR straffbart. Förhoppningsvis djupnar kunskapen kring detta så sakteliga men för att det ska ske måste saker berättas och benämnas vid sina rätta namn.

Jag hoppas att alla läsare av Ödeläggaren – och många många fler ( till exempel de som inte orkar ta sig igenom tegelstenen för att texten är så tung) ska se pjäsen för chansen finns att uppsättningen kommer till en stad när er alla!

Fram till idag har 1500 personer skrivit till mig och tackat för boken. Det var en fruktansvärd prövning och jag trodde jag skulle gå under,

men jag har, med boken, kunnat hjälpa många många människor – av alla de slag. Eftersom människor av alla de slag drabbas, har drabbats och kommer att drabbas av någon med psykopatiska drag, som herr Ödeläggare.

Fotot på Maria Kulle är taget av Sören Vilks.

Om Christina Herrström

Författare och dramatiker
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.