Kropp och själ SR om den eviga frågan om psykopater.

Programmet Kropp och själ i Sveriges Radio P 1 tar alltid upp intressanta ämnen. Idag handlade det om psykopatiska drag, manipulation och gaslighting med mera. Viktiga saker att ha lite kunskap om när man vandrar genom livet.

Jag var en av gästerna med anledning av boken Ödeläggaren, där jag försöker beskriva hur en extremt manipulativ person- med psykopatiska drag – tar sig in i mitt liv och ödelägger det. Något som sker om och om igen. I olika grad och i olika sammanhang, inte minst i yrkeslivet. För det mesta associerar man till kärleksrelationer och när det sker i sådana ömtåliga relationer måste det vara oändligt svårt att ta sig ur det. För min del handlade det inte om kärlek, vilket jag tror var min räddning på många sätt.

Ett samtal förs kring fenomenet – och också om det faktum att många män lever i destruktiva relationer med kvinnor – något som behöver lyftas för där är tystnaden ännu större och de män som ber om hjälp blir ibland inte ens trodda. Hur stor ensamhet måste inte det vara?

Ulrika Hjalmarson Neideman är programledare, och forskaren inom psykiatri, docent Karolina Sörman och psykolog Anna Bennich och jag försöker prata om detta komplexa och gäckande ämne som man nog aldrig kan uttömma.

Här är länken till programmet:

https://sverigesradio.se/embed/episode/1569490

Nästa program ska handla om hypnos. Det ska jag lyssna på, eftersom jag bland sakerna som ödeläggaren lämnade efter sig fann att han hade gått kurs i hypnos som utlovade kursdeltagaren större makt över sina medmänniskor för att kunna tillskansa sig vad de ville; pengar, sex, berömmelse etcetera… Det ska bli spännande att lyssna till!

https://sverigesradio.se/embed/episode/1569490

Om Christina Herrström

Författare och dramatiker
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

2 svar på Kropp och själ SR om den eviga frågan om psykopater.

  1. Stina skriver:

    Hej Cristina!!!
    Jag har läst din bok och den var jätte bra!!!! Du är inte korkad, vem som helst kan bli lurad av en psykopat, jag är en av dem, som blev, jag trodde att han skulle bli bättre och att han hade gått igenom terapi, tjiii fick jag! Han var dessutom gift och tack och lov hade han inga barn. När hans fru och jag var på tumanhand, då sa hon också att hon ville tro att han skulle bli friskare, men nej, snarare blev han sämre. Hon berättade bl,a att han knivhotade henne. Men nu är det ett definitivt stopp, det börjar bli 30 år sedan.
    Han ringde min mobil i våras och jag sade: Hör du du vi åter upptar inte kontakten, du är sjuk, sen slängde jag på luren

  2. Bra svar. när man väl har förstått biter ingenting på en. Inga manipulationer whatsoever. Och det är bara så man kan hantera dessa extremt manipulativa grandiosa personer utan affektiv empati. Man ska springa så långt bort man kan sedan! TACK för ditt uppfriskande brev! Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.